Az elmúlt hónapban egyéb elfoglaltság miatt nem került ki a hírmondó, így rendhagyó módon a júniusival összevonva adjuk ki, reméljük tetszeni fog! Kellemes nyarat kívánunk mindenkinek az utolsó hónapra is!


OMSI 2

Készülő projektek

Ikarus 405
(Szabó’s workshop)

Most a készítő, az Ikarus 400-as család legkisebb tagjáról számolt be az oldalán. Maga a projektet még 2019 nyarán kezdte el gyakorlásképp, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, és ő is rengeteget dolgozott a buszon. Jelenleg a 405.06-os altípust mutatta be, melyet leginkább a BKV használt. Ez a típus, egy 7300mm hosszú midibusz, mely eredetileg Perkins motorral volt szerelve.

Na de hogy áll a busz? A modellek nagy része elkészült, viszont a legtöbb animáció még hiányzik. A fények sincsenek még meg, és a hangok is egy korábban kiadott 405-ösből lettek felhasználva. Testreszabhatóság lesz, például minden ablak, valamint a szélvédő is felmatricázható, lesz táblás valamint FOK-GYEM-es változat, külön felújított verzió (meghosszabbított kasztni, váltógombsor helyett váltókar, új gombok, stb). Ezeken kívül lesznek setvar lehetőségek is, de ezeknek a listája még nem készült el.

Tervben van a 405.05-ös altípus is, mely eredetileg a mozgássérültek szállítására készült. Ez a típus 700mm-rel hosszabb, a hátsó ajtóig alacsonypadlós, rámpával felszerelt, és a hátsó ajtaja kifelé nyílik. Ebből a verzióból lesz az eredeti (DUH forgalmirendszámú) verzió, és a felújított (LZZ, LPZ rendszámú) verzió is. Habár az Ikarus exportált több helyre is a típusból (405.01, 405.02, 405.03, 405.08-as altípusok) ezek elkészítése nincsen tervben.


Ikarus 415.26
(ddrucsko)

A busz az elmúlt időszakban nem sokat haladt, de több része is átdolgozásra került. A korábbi verziónak több hibája volt, legfőképp a beltérrel. Ezen próbáltak a srácok javítani. Nagyobb hangsúlyt fektettek most a tetőre, az is részletgazdagabb lett. Továbbá a kapaszkodók eddig több textúrát használtak, így nehezen voltak festhetők, de ezt is kijavították. Tervezik a .26-oshoz nagyban hasonlító altípusokat is megcsinálni, ilyenek például a .23-as, .26B, .26C, .27-es altípusok.


Coachbus 250Next Add-On
(Long Vehicle’s Team)

Még június elején jelentették be, hogy készül egy sokmindent átfogó frissítés a még 2018-ban megjelent Coacbus 250 DLC-hez, és a tavaly augusztusban kiadott Coachbus 256 DLC-hez is.

A nyár beköszöntének ellenére kitartóan dolgoztak a javításokon, legutóbb a 250-es feljavításáról kaptunk is egy részletes bemutatót képek formájában.


Mittelbayern – Abschnitt Altmühltal
(BS110V)

Közép-Frankföld és Bajor Svábország térségében játszódó részletgazdag pálya, mely a 90-es évek Németországába kalauzol el minket.

A pálya egyik egyedisége, és a minőségére is utaló jel, hogy a készítő csak saját készítésű épület objektumokat használ fel. A pályában lesz majd lehetőségünk autópályán is vezetni.
Bővebb információkat és több képet a pályáról a Webdisk fórumon találhattok.


Oktyabrsk [Fiktív]
(Bushido)

Korábban már írtunk erről a pályáról, és elmondhatjuk , hogy azóta elég jól haladt vele a készítő. És a sok képeken túl egy 2. tesztvideót is kaptunk a pályáról.

A pályáról ugyan a fórumon részletesebb leírást nem közölt velünk a készítő, így a képhez fűzöttekből kiderül, hogy 5 vonalat biztosan fog tartalmazni a pálya, hogy ezen felül, vagy ezzel együtt játszható lesz egy időszakos járat is, ami majd csak áprilistól októberig fog közlekedni.

Többek közt az is kiderült, hogy a pályán 3 buszgarázs lesz elérhető, így egyik műszakot sem kell majd egy végállomásra lespawnolva kezdenünk. Az alábbi képen, az út túloldalán az egyik buszgarázs látható.

Az építkezés folyamatát az Omsi Webdisk fórumon tudjátok követni.


Thüringen Wald [fiktív]
(Tristan98)

Korábban ugyan beszámoltunk már a pályáról, viszont még mindig sokáig keressük a szavakat, mondhatni talán ez lesz az egyik legszebb freeware kiegészítő.

Röviden összefoglalva a pálya 2004-5-ös években Frankföldön a dél-türingiai hátáron játszódik (Németország közép-keleti részén) , ahol többnyire monoton lucfenyőerdők, vizek és puszták valamint kis idilli német falvak, palatetős házakkal jellemzőek. Kiadás után négy vonalon fogunk majd tudni vezetni, szokványos helyközi menetrenddel amelyek három település: Lichtentanne, Wurzbach és Oberlemnitz között futnak.

Legutóbbi információk szerint újjáépültek az utak Thierbach-nál, megépült a Marktplatz mit Kirchring, ami a helyi lakosok találkozóhelyén kívül akár iskolai kirándulások helyszínéül is szolgálhat, így ez a település is elnyerte végleges formáját.


Weiden Version 2021 [Fiktív]
(cedric p. & therock33)

Weiden egy Oberfalz szívében fekvő közepes méretű város, ahol a Stadtbus Weiden közlekedési társaság szolgáltat. A pálya alapvetően fitkív, de a valódi város környezetén alapul, ebből adódóan például a városban található turisztikai célpontokat is megtalálhatjuk a pályán.
A pálya 2021-es verziója egy a korábban megjelent változat feljavítása, átdolgozása lesz.

A 2021-es verzió építése még tavaly nyáron kezdődött, és az 1-es, 2-es, 6-os és 15-ös vonalakat fogja tartalmazni, ebből a 2-es vonalnak két változata lesz.

A pályaépítés folyamatairól a készítő néha-néha videókat is vesz fel, ezekben az építés folyamatát felgyorsítva nézhetjük meg.


Bővebb információt a pályáról a Webdisk fórumon olvashattok.


Kiadott projektek

Add-on Downloadpack Vol. 10 – KI-Busse
(Kiadó: Halycon Media)

Megjelent egy újabb AI csomag, ami 7 buszt tartalmaz.

  • Easymile EZ10
  • Mercedes-Benz Future Bus
  • Mercedes-Benz Intouro
  • Mercedes-Benz O 404
  • Setra S411HD
  • Optare Solo SR
  • Wrightbus Streetlite

Megvásárolni Steam-en tudjátok, az ára 12,95 euró.


Add-on Enhanced Environment Pack
(Илья Кузьбожев)

Megjelent az Enhanced Enviroment dlc, mely a környezetre fekteti a hangsújt. Új hangokat kapunk például az esőhöz, de az utasok léptei és a vizes aszfalt hangja is megváltozik. Új textúrákat kapunk az éghez valamint 22 féle realisztikus felhőt, de a havazás is másképp néz ki. Hogy mindez megéri-e az árát? Azt mindenki döntse el maga, steamen 6.95€ ellenében tudjuk megvásárolni a kiegészítőt


Add-On Iveco Bus-Family Interurban Generation
(Kescrole Addons)

Megjelent Kescrole-ék legújabb buszcsaládja, amely 4 változatban és 3 hosszúságban érhető el, amik a Crossway Pop, Line, High Value és a Pro változatok, 10,8, 12 és 13 méterben. Minden változat más-más felszereltségű, erről részletes leírást Steam-en illetve az Aerosoft oldalán is megtalálhattok.

A 4 elérhető típuson túl a jármű 40 változatban, dízel és CNG verziókban, 4 különböző motor típussal, valós hangokkal és még sok más specifikációval érhető el, ezekről színtén a fent említett oldalakon olvashattok. Az ára Steam-en 17,95 euró.


Add-On Velbert
(Kevin Nitschmann)

Kevin Nitschmann nevét már jól ismerjük, hozzá köthető a Mallorca, az NF6D, a Gladbeck, Wuppertal, és még jópár dlc. Most az Velbert dlc-vel ismét Észak-Rajna-Vesztfália tartományba látogathatunk el. Két buszjáratot kapunk, a 649-es számú járatot egy órás menetidővel, és az SB66-os számú expressz járatot fél órás menetidővel. Utóbbi köti össze Velbert központi buszpályaudvarát Wuppertal főpályaudvarával. Nagyjából 34 kilométernyi vezethető út áll rendelkezésünkre, melyből 5 kilométer autópálya alagutakkal, és viaduktokkal. A pályához megkapjuk a már jól ismert C2-es citarokat. Úgy tudjuk, hogy a DLC-hez nincs szükség másik kiegészítőre. Megvenni pedig steamen 9.95€-ért tudjátok.


Probacher Land 1.3
(Roadmaster ’93)

Elérhetővé vált a Probacher Land 1.3-as verziója. A pálya összesen 21 vezethető vonalat tartalmaz, ebből 8 iskolabusz. Az előző verzióhoz képest nem sok minden változott, a 993-as buszjárat helyett E78-as közlekedik, amely egy új területet is hoz magával. Új buszmegálló táblák vannak, valamint több hibajavítást is tartalmaz. A pályához szükséges az Addon Creative Streets, a Terrain Spline, az AFG Prag, a Ruhrau V2, az AFG Prag Linie 143, valamint a Projekt Lublin, de mindegyikhez van link a readme-ben. Magát a pályát letölteni webdiskről tudjátok.


Středočesko [Fiktív]
(Peťulinek)

Közel egy évvel az első verzió megjelenése után megkaptuk a második kiadását is, amely a Közép-Csehországot feldolgozó fiktív, ámbár valós területeket is magába foglaló pálya, amely a cseh falusi hangulatot teljes mértékben visszaadja. Ezekről a valós utastájékoztató hangok és a sok-sok részletelem nagyban gondoskodik.

A pályát a cseh Omsi fórumról tölthetitek le, ahol részletesebb leírást is találtok róla.


LOTUS

Készülő projektek

Freeware AddOn Leipzig
(RSTLNO1)

A pályát egy 9 fős társaság kezdte el még 2018 őszén. Most a 12-es villamosvonalat mutatták meg, melyet 7 részre osztottak fel. Az első része, egy kicsit több mint 2km hosszú, 5 megállós szakasz. Ez áll a legjobban. Habár túlnyomórészt alap berlini épületeket használnak, készítenek saját objekteket is. Ilyen például a Konsum Leipzig épülete is. A domborzati viszonyok kialakítása befejeződött, viszont például az AI forgalom még félkész. A teljes vonal mintegy 7km hosszú.

Ezen kívül még a 11-es vonalat is megkapjuk majd, melynek állapotáról az alábbi videóban tájékozódhatunk.